COMUNICAT DE PRESA COVID -19

In contextul frământărilor legate de pandemia existenta si efectele social-economice care vor urma, mesajul de solidaritate fata de semenii noștri trebuie sa fie astăzi mai puternic ca oricând.

Starea de urgenta decretata in Romania a impus restrângeri ale drepturilor noastre fundamentale, situatie temporara creata pentru eradicarea epidemiei cu COVID-19.

Solicitam Președinției si Guvernului României sa iasă din tiparele politice obișnuite si sa instituie grupuri de lucru sectoriale, printre care si un Comitet Mixt pentru Situații Excepționale in industria IT&C, astfel ca împreună cu federațiile sindicatele reprezentative din domeniu sa urmărească îndeaproape evoluția situației si sa impună masuri de prevenție necesare pentru toți lucrătorii din acest sector de activitate cum ar fi: specialisti din telecomunicatii, ingineri IT si telecom, progamatori, alte tipuri de angajati din acest mare domeniu IT, Telecomunicatii, dar si pentru domeniile conexe, cum ar fi Call Center-ele, care își desfășoară activitatea pentru companii aflate pe teritoriul României, dar care se adresează preponderent clienților altor tari, precum Italia, Franța, Spania, Germania, SUA, s.a. In Romania este dezvoltat si conceptul “Freelancer”, precum si lucratori ai platformelor social media, platformelor on-line, lucratori temporari(contract pe perioada determinata), respectiv personal angajat prin agent de munca temporara care isi desfășoară activitate pentru companiile din IT&C, dar si pentru toata economia Romaniei, intrucat si o firma mica are un contract cu un specialist in IT pentru platforme/ site-uri Web,  iar acesti lucratori, sunt in mare pericol de a-si pierde locurile de munca.

Deoarece societatea se bazeaza astazi din ce in ce mai mult pe ajutorul sectorului IT&C si se afla in centrul solutiilor pentru o societate moderna, solicitam autorităților statului roman următoarele:

  1. Constituirea la nivelul Ministerului TransporturilorInfrastructurii și Comunicațiilor impreuna cum Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor, a unui Comitet mixt pentru Situații Excepționale destinat lucrătorilor din sectorul de activitate IT&C si conexe care sa monitorizeze calitatea si nivelul masurilor de prevenție aplicate de societăți, precum si efectele social-economice negative/ pozitive cu care se vor confrunta lucrătorii.
  2. Comitetul mixt pentru Situații Excepționale destinat lucrătorilor din sectorul de activitate IT&C va lucra la propuneri concrete de urgenta legislativa, printre care enumeram aleatoriu: credite acordate firmelor din domeniu pentru sustinere/ relansarea activitatii si totodata reduceri limitate de taxe si/sau dobânzi provenite din împrumuturi, inghetarea imprumuturilor la credite pe o perioada determinata, deasemenea inghetarea ratelor de orice fel ( credite ipotecare/prima casa/ credite pentru masini, etc ) pentru o perioada limitata pentru lucratorii din IT&C, totodata cerem reducerea taxelor pe munca(CAS, CASS, Impozit), pentru toti lucratorii din IT&C si domenii conexe s.a.
Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informațiilor si Comunicații ,, ANTIC”, nominalizează in Comitetul mixt din IT&C pe Cristiana Matei – 0766610031 – ANTIC si Florin Bica – 0766440235 – SNTM, care vor răspunde problemelor sesizate 24/24 la adresa: anticromania@gmail.com .

Nu uitați ca suntem parte din Romania, iar tara are nevoie de fiecare dintre noi.

Fiți responsabili si informați-va doar din surse oficiale.

CRISTIANA MATEI

PRESEDINTE ANTIC

Alianta Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii ,, ANTIC”Bd. 1 MAI 51-55, et. 4,cam 405 sector 6, Bucureşti, Mobil: +4 0766426770 Mobil +4 0766426770 E-mail: anticromania@gmail.com